İki ayrı metal birleşimin yüzeylerinin ısıtılarak elektrik akımını meydana getirmesi için kullanılan Termokupl ürünleri, Genellikle yüksek sıcaklık dereceli fırınlarda sıcaklık ölçümlerinde kullanılır. Uzun ömürlü olarak üretilen termokupllar doğru şekilde monte edildiği zaman güvenilir olarak uzun yıllar boyunca farklı kullanım alanları ve sistemler içerisinde çalışabilir özelliklere sahiptir. Endüstriyel, bilimsel ve mekanik uygulamalar içerisinde sıcaklık derecelerinin ölçümlenebilmesi için termokupllara ihtiyaç duyulmaktadır. Termokupllar, enerji üretimi, petrol, gaz, ilaç, inşaat ve selüloz gibi farklı endüstriyel alanlarda da sıkça kullanılmaktadır.
Teknik Bilgiler
Termokupllarda Sıcak nokta ile soğuk nokta sıcaklık dağılımı nasıl olursa olsun üretilen gerilim sıcak ile soğuk nokta arasındaki sıcaklık farkıyla orantılıdır. Sıcak nokta ile soğuk nokta arasındaki sıcaklık farkı rezistans üzerinde gerilim (EMF) yaratır. Sıcak nokta sıcaklığı aynı kalmak koşulu ile soğuk nokta sıcaklığı değiştiğinde farklı sıcaklıklar okunur. Bu nedenle mV tablolarındaki değerlerde standart sağlamak için ölçülen sıcaklık karşılığı mV değerleri soğuk noktanın 0 °C’de tutulması ile elde edilir. Termokupllar -200°’den 2320 °C’ye kadar çeşitli sıcaklıklarda, ölçüm ve kontrol için yaygın olarak kullanılır. Ayrıca sıcaklık gradyanını elektriğe dönüştürmektedir.
Termokuplların üretiminde doğrudan bağlantı başlıklarından iç koruyuculara, koruyucu tüplerden izolatör, flanş ve rekor gibi pek çok parçalar bulunur. Primer adı verilen iç koruyucularla hem de koruyucu tüplerle birlikte flanş ve rekor, bağlantı başlığı, izolatör çeşitlendiğinde de rezistans tipleri de değişkenlik göstermektedir .Termokupllar düşük maliyeti olması sebebi ile pek çok alanda tercih edilmektedir. A Bakır ve konstantan birleşimiyle oluşan uygulamada kullanımı için mevcut termokupl tipi bulunurken aynı zamanda demir ve konstantan birleşim, nikel krom ve nikel birleşimiyle oluşan termokupl, kromel ve konstrantan termokupllar, kromel – alumel türü ve son olarak platin radyum – platin birleşiminden oluşan rezistans tipleri bulunmaktadır.